ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται κοντά στο χωριό Περατάτα, σε έναν λόφο ύψους 320 μ. Το κάστρο χτίστηκε το 13ο αιώνα γύρω από την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, η οποία βρισκόταν εκεί μέχρι το 1757 μ.Χ.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πολιούχος του νησιού. Την ημέρα της γιορτής Του, το μοναστήρι κατακλύζεται από προσκυνητές.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, μπορείτε να θαυμάσετε τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Ορισμένα από τα ευρήματα προέρχονται από τους Μυκηναϊκούς Τάφους στα Μαζαρακάτα και στα Μεταξάτα.

ΚΑΣΤΡΟ ΑΣΣΟΥ

Το κάστρο της Άσσου, το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της χερσονήσου της Άσσου, χτίστηκε από τους Ενετούς κατά τον ύστερο 16ο αιώνα με στόχο την προστασία της πόλης από πειρατικές επιδρομές. Σήμερα, μπορεί κανείς ακόμη να θαυμάσει τμήμα των τειχών και την τοξωτή πύλη εισόδου.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗΣ

Το Σπήλαιο της Δρογκαράτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από τη Σάμη, στην περιοχή των Χαλιωτάτων. Η είσοδός του είναι σε υψόμετρο 120 μέτρων και το βάθος του φθάνει τα 95 μέτρα, ενώ η θερμοκρασία του είναι 18ο Κελσίου. Η αίθουσά του είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων (65 x 45 και ύψος 20 μέτρα περίπου) και διαθέτει εξαίρετη ακουστική.

ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1966 και στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του διατηρητέου μετασεισμικού κτιρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου. Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μελετά και προβάλλει την αστική και αγροτική ζωή σ’ όλες τις εκφάνσεις τους (ενδυμασία, οικιακή οικονομία, οικογενειακή και κοινωνική ζωή, λαϊκή τέχνη, αναψυχή κλπ.), αλλά και την εκκλησιαστική τέχνη και λατρευτική ζωή των Κεφαλονιτών.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΜΑΖΑΡΑΚΑΤΩΝ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, έως τώρα, μυκηναϊκό (1390/70-1060/40 π.Χ) νεκροταφείο του νησιού, με τους πιο αντιπροσωπευτικούς θαλαμοειδείς τάφους σε όλο το Ιόνιο.

ΛΙΜΝΟΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ

Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη διαστάσεων 40 x 50 μ. και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύς υπόγειος διάδρομος επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 30 μ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΡΤΟΥ

Η παραλία Μύρτου ή απλά Μύρτος θεωρείται η πιο διάσημη παραλία του νησιού και ένα από τα κύρια αξιοθέατά του. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού, στο Δήμο Πυλαρέων, 30 χιλιόμετρα βόρεια από το Αργοστόλι. Το πιο κοντινό χωρίο είναι τα Διβαράτα, 2,5 χλμ νότια της παραλίας. Έχει άσπρα βότσαλα και γαλάζια νερά λόγω των ρευμάτων της περιοχής. Η παραλία περιβάλλεται από γκρεμούς και έχει μήκος περίπου 800 μέτρα. Στην άκρη της υπάρχει μια μικρή σπηλιά.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΥΛΗ – ΣΚΑΛΑ

Η ρωμαϊκή έπαυλη Σκάλας θεωρείται αγροτική και ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους το 1957. Αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο μνημείο της ρωμαϊκής εποχής στην Κεφαλονιά και χρονολογείται από τον 2ο μ. Χ. αιώνα.

ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΖΑΝΑΤΩΝ

Πρόκειται για έναν καλοδιατηρημένο θολωτό τάφο, ο οποίος είναι μοναδικός στο είδος του στη δυτική Ελλάδα εξαιτίας της καλής του κατάστασης και του μεγέθους του (ύψος 3,95 μέτρα και διάμετρος 6,80 μέτρα). Το εμβαδόν του ανέρχεται στα 250 τετραγωνικά μέτρα. Ευρήματα που ήρθαν στο φως είναι χρυσά κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, κεραμικά αγγεία κ.α, τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.